Maxine Palit de Jongh wint El Hizjra Literatuurprijs

Maxine Palit de Jongh wint El Hizjra Literatuurprijs

redactie
dinsdag 15 februari 2022
prijzen
redactie

De Utrechtse toneelschrijver, dichter en oud Schrijfopleiding-student Maxine Palit de Jongh heeft met haar gedicht Tjongklak /Congklak de El Hizjra Literatuurprijs 2021 in de categorie poëzie gewonnen. Maxine treedt daarmee in de voetsporen van succesvolle schrijvers als Lamia Makaddam, Marieke Lucas Rijneveld, Abdelkader Benali, Murat Isik, én haar oud-Writing-‘collega’ Helena Hoogenkamp…

De prijs

Op 12 december ontving De Jongh de prijs, die voor de dertigste keer werd uitgereikt, uit handen van jurylid Jurgen Maas en directeur Mohamed Mahdi. De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs voor jong schrijftalent met een biculturele achtergrond geldt in de literaire wereld als een prestigieuze prijs, die al vaak een springplank betekende naar een literaire loopbaan. In de categorie Proza ging de prijs naar Monique Hendriks.

Beluister hier het gedicht, voorgedragen door Maxine:

Soeverein

Over Maxines gedicht Tjongklak /Congklak schreef de jury:

“Een gedicht dat veel associaties oproept door geuren en door de aanwezigheid van een spel. Het laat zien hoe dergelijke associaties je ergens thuis kunnen laten voelen: met spel kunnen culturele grenzen worden doorbroken. Het gedicht is grappig en pijnlijk tegelijk. (…) Maxine onderscheidt zich door haar bijzondere, trefzekere taalgebruik, haar mooie beelden en haar soevereine manier van voordragen die extra bijdraagt aan het begrip van haar woorden.”

De Buren en Slow writing lab

Tjongklak /Congklak ontstond tijdens Maxines schrijfresidentie in 2021 in Parijs. Die residentie was aangeboden door deBuren, het Vlaams-Nederlandse huis voor cultuur en debat. Daarnaast maakte Maxine deel uit van Slow Writing Lab VI van Het Nederlands Letterenfonds. Daar deed ze onderzoek naar meertaligheid als instrument en wat dat betekent voor haar schrijverschap.