Onderzoek
De schrijvers zijn bijna écht klaar voor dit jaar. Ze hebben alles al ingeleverd, enkelen zijn zelfs al gebeld met het nieuws dat hun werk is goedgekeurd, dat ze kunnen afstuderen.
Ze hebben ook veel werk geleverd. Hun afstuderen bestaat uit een grote scriptie in de vorm van (persoonlijk) onderzoek, en een ‘creatief’ eindwerk dat daar op aansluit. Een duidelijke opdracht, maar het werk in deze afstudeerklas is heel verschillend. Er wordt jeugdtheater geschreven, scenario’s voor films en miniseries, futuristische theaterteksten en coming-of-age-novelles. De thema’s waar ze over schreven zijn al even gevarieerd, en vaak existentieel. Ze onderzochten hoe je schrijft over hoop, over God, over identiteit, over niet-menselijkheid, democratie, familiegeschiedenis, mannelijkheid, alleen-zijn, politiek en liefde. Geen onderwerp te groot, of onbespreekbaar.
Kritisch
De ambitie die uit hun onderzoeken blijkt is altijd aanwezig geweest in de klas. Het is een groep van sterke individuen, die in de afgelopen vier jaar het niet hebben geschuwd om de confrontatie met elkaar aan te gaan. Het is een kritische groep; maatschappijkritisch, tegen de gebaande paden, ja, maar ook kritisch naar elkaar. Een klas die elkaar durft uit te dagen, die er niet naar streeft om met de groep tot één mening te komen, maar de veelheid van meningen wil laten bestaan.
Daardoor ontstond er wel eens frictie. Maar ze zijn altijd samen tot een uitkomst gekomen, en ze hebben elkaar niet losgelaten. Het is zelfs één van de klassen met wat ze zelf ‘het hoogste slagingspercentage’ noemen; bijna iedereen waarmee ze in jaar één zijn begonnen, studeert nu af.
Blijven schrijven
Ze zijn ook klaar om af te studeren. Om school achter zich te laten, en het werkveld in te stappen. Om hard te gaan werken, ‘op een gezonde manier, natuurlijk’. En naast dat ze het persoonlijk ook wel spannend vinden, hebben ze in elkaar heel veel vertrouwen. Het is een groep harde werkers, een gretige klas, die zich door de coronacrisis heeft gewerkt, zonder elkaar uit het oog te verliezen. ‘En maar blijven schrijven,’ zoals ze zelf zeggen. En maar blijven schrijven.
Dit zijn ze
Dit zijn Asmae Amaddaou, Martijn van Arkel, Shabnam Baqhiri, Isabella Cavalje, Kees Moore, Nikki Ong, Joey Pavić, Hendrik de Pecker, Lena Plantinga, Sebbe Poll, Hannah Suurmond, Tamar van der Ven
Fotografie: Lin Woldendorp, c/o Pictoright Amsterdam 2023 / Rietveld Schröderhuis is onderdeel van de collectie van het Centraal Museum, Utrecht.