Sem Anne van Dijk

Anna an Sich

Sem Anne

Mijn eindwerk Anna an Sich is een muziektheatervoorstelling over het leven en lijden van Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje (1544-1577). In het stuk roept een opgesloten en krankzinnig verklaarde Anna Gott op, de figuur waar ze haar hele leven heilig in geloofde. Samen maken Anna en Gott de balans op. Hoezo is Anna zo verguisd en vergeten in de vaderlandse geschiedenis? Waarom heeft Gott nooit ingegrepen en belangrijker: moet het publiek eigenlijk medelijden hebben met de gedegradeerde vorstin? In dit stuk krijgt Anna eindelijk de kans zich uit te spreken.

-

Bestel mijn afstudeerstuk “Anna an Sich” voor 8,95 exclusief verzendkosten

Sem Anne

In november 2019 reisde ik af naar Dresden, de geboorte- en overlijdensplaats van Anna van Saksen. Via het Saksische staatsarchief heb ik inzage gekregen in brieven die Anna zelf heeft geschreven. Met deze foto’s maak ik jullie eventjes deelgenoot van mijn reis.

-

In het Saksische staatsarchief heb ik toegang gekregen tot de originele brieven die Anna van Saksen in haar leven heeft geschreven. Via brieven naar Willem van Oranje, haar familie en gevestigde politici heb ik vanuit Anna’s hand kunnen ervaren hoe ze probeerde haar leven in te richten, maar wegens de regels van het vorstendom en de Oranjes daar geen kans toe kreeg.
De Oostzijde van het paleis, daar waar Anna werd geboren en later opgesloten, is nu onder constructie.
Dit is de zaal in Leipzig waar Anna en Willem in 1561 trouwde. Anna was 16, Willem 27.
Anna werd begraven in de gotische kathedraal in Meißen. Bij haar katholieke voorouders. Terwijl ze zelf Luthers was. Het was eigenlijk haar wens om naast haar vader begraven te worden, maar ze kreeg een naamloos graf naast de praalgraven van haar oudooms en tantes. Om de plek te bezoeken moet je je een weg zien te vinden in al die bochtige straatjes met hun donkere leistenen gevels en de diepe kinderkopjes waar paarden tussen de losgeraakte stenen geen vaste voet konden vinden.
Door de toenemende belangstelling vanuit Nederland, besloot het bestuur van de kathedraal in 2017 om Anna’s naam te graveren op de plaats waar ze ongeveer moet zijn begraven. Het steentje is te vinden in de hoek van de grafkapel. Je moet goed zoeken.
BUREAU ARCHIEF
VERBOUWING
INT. RATHAUS
KATHEDRAAL MEISSEN
GRAF ANNA

Sem Anne van Dijk

Sem Anne van Dijk (1998) is ooit in de wieg gelegd voor het schrijven van muziektheater. Zo schreef hij voor zijn afstuderen het muziekdrama Anna an Sich. De trotse Haarlemmer is daarbij ook niet vies van familiedrama en koestert een grote liefde voor het sociale construct ruzie. Tijdens zijn studie liep Sem Anne stage bij Het Nationale Theater en Toneelgroep Het Volk. Zijn teksten omschrijft hij het liefst als eigentijds en een opgewonden combinatie tussen de slappe lach en de onafwendbare traan. De mens is nietig, zo lezen we in zijn werk, maar doet desondanks ontzettend haar best.