Maxine

Tongen is een werk om te zien, te horen en te ervaren door middel van smaak en geur. Op dit platform kan je deze wereld op meerdere manieren ontdekken. Lees en bekijk een fragment, bekijk een selectie van de foto’s en laat je verrassen door de mobiel. Deze mozaïekvertelling vindt plaats in een bos aan de rand van de samenleving waar de bloesembladeren het breken, van onder andere een wandelende tak die niet wandelt, zichtbaar maken. Tongen laat zien welke manieren er zijn om verdriet te verwerken en hoe je om kan gaan met ongemak en angst. Wil je Tongen optimaal ervaren? Zorg dan, voor je het filmpje bekijkt, dat je de ingrediënten in huis hebt om te proeven en te ruiken. De lijst vind je hier beneden.

‘De buitenwereld werd muis.
Een immense muis, het trippelen werd stampen.
Hun snuffelen werd opsnuiven en hun gepiep…
Grommen.

Ik zag ze nooit.
Ik heb nooit één muis gezien.

Als je nu beter gekeken had.
Je had alleen even moeten zien.

Ik ga je niet in de vuilnisbak gooien.
Ik ga ook je schedeltje niet intrappen.
Wel over nagedacht.‘

-

Deze afbeeldingen zijn onderdeel van het stuk Tongen. Deze fotoserie is een weergave van de wonderlijke wereld waarin de twaalf personages zich bewegen. 

Miragliñamobiel

De installatie bestaat uit een mobiel bedekt met een van de personages: de bloemen, Miragliña. Wanneer Tongen door mij op de vloer gebracht zou worden, dan is deze installatie een belangrijk onderdeel van de opvoering. Het publiek neemt eronder plaats en de acteurs bewegen zich daar omheen en ook tussen de toeschouwers. Vanuit de lucht, maar ook bevestigd aan de mobiel zullen er smaak- en geurverrassingen plaatsvinden tijdens het stuk. Elke toeschouwer ervaart de geuren en smaken die passen bij één van de personages.

Tijdens het fragment ga je mee met alle personages die in deze scènes voorkomen

Om dit te ervaren, hebben jullie de volgende ingrediënten in deze volgorde nodig:

Steeds als er een afbeelding in beeld komt, kan je het volgende op de lijst proeven of
ruiken.

Ik wens jullie veel plezier.

Ander werk van Maxine

Transparent hack

Hoe bewaar je luchtbellen ?

Klinkers - HKU Theater, 2019
Transparent hack

Turven met woord

Transparent hack

Modiano

Transparent hack

Entertainment met een bite

“Een jongleernummer met uiensoep, een burlesque act met panna cotta of abstracte dans met romige artisjokkensoep; bij dinnershows komen kunst en culi samen. Dinnershows hebben een reputatie als de onderkant van de live entertainment-markt, maar tegenwoordig experimenteren ook gesubsidieerde instellingen met de vorm. Theatermaker ging op onderzoek.”

Maxine de Jongh

Maxine schrijft ritmische-, beeldende toneelteksten, poëzie, scenario en nieuwe vormen. Haar personages zijn eerlijk, tegendraads en kwetsbaar. Hun breken is zichtbaar, maar zijzelf vechten er tevergeefs tegen. De werelden die Maxine creëert zijn gedetailleerd, magisch, zacht en gruwelijk. Ze schreef voor Theatermaker en Theaterkrant.nl en liep ook stage bij de Indië Monologen en Acteursgroep Wunderbaum bij de voorstelling Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen die in Jena, Duitsland in première ging. Als performer droeg Maxine haar werk voor bij o.a. Mooie Woorden en in samenwerking met Orkest de Ereprijs. Maxine schrijft ook poëzie op maat bij culturele evenementen en voorstellingen.