Julia

Mijn eindwerk Asdag is een licht absurdistisch filmscenario. Het is een mozaïekvertelling en speelt zich af gedurende een nacht. We volgen een aantal personages dat, om heel verschillende redenen, niet kan slapen. Tegen de ochtend begint het zwarte as te sneeuwen, vandaar de titel, en zo blijft het de hele film donker. Ik houd erg van films die een vervreemdende werking hebben, die verontrusten of zelfs desoriënteren. Dat heb ik in Asdag ook opgezocht. Ook de onderwerpen uit mijn essay, misogynie en het onheilspellende, spelen een subtiele rol in dit filmscenario. 

Voor deze presentatie heb ik een aantal scènes uit verschillende plotlijnen uitgekozen, waarvan ik denk dat ze een aardig beeld geven van de toon en sfeer in Asdag. 

Laat het weten (via de knop onderaan deze pagina) als je het scenario wil lezen. Ik stuur ‘m graag op. 

Mijn afstudeeressay Misogynie en het Onheilspellende is een feministisch en persoonlijk essay waarin ik zoek naar een verbinding tussen twee ogenschijnlijk losstaande fenomenen: de invloed van misogynie op het vrouwelijk narratief, en mijn fascinatie voor onheilspellende films. Die verbinding ontvouwt zich in acht deelessays over o.a. de poëzie van Sylvia Plath en de films van Mike Leigh en David Lynch.

 

Het essay bestaat inmiddels ook in de fysieke wereld en is voor een tientje te koop (in een prachtige vormgeving, want schoonheid verkoopt).

Julia de Dreu

Julia de Dreu (1996) schrijft toneel, essays en filmscripts en maakt beeldend werk. Veel van haar teksten zijn licht absurdistisch, feministisch en zouden Dystopie met humor of Aandoenlijke duisternis kunnen worden genoemd. In 2019 won ze WriteNow! Utrecht met haar dramolette (Not) your average kutwijf, waarin een sekspop en een vrouw samen op de bus wachten in de woestijn. Ook in haar beschouwende teksten speelt het feminisme een grote rol. Een aantal van haar essays verscheen op Hard//hoofd.