Hélena

Dit is een ode aan de wiskunde. Een ode aan abstract denken en aan de kunst van de mens.
Dit is een ode aan de schoonheid die wij, de mens, in de abstractie vinden en aan de symbolen die wij aan de abstractie geven.
Dit is een ode aan alles in de natuur en aan alles door mensenhanden gemaakt. Aan alles wat is, onwetend van vormen, figuren en patronen, vasthoudend aan het concrete.
Een ode aan alles wat niet is, niet tastbaar in het materiële. Aan alles wat bestaat in het denken. Het denken van een individu of van een maatschappij, waar de individuen als mieren in woelen.
Dit is een ode aan dat het een ode is en geen manifest. Dit is een ode dat ik frustratie heb gevoeld, voor en tijdens het schrijven. Het is een ode dat ik op dit punt ben gekomen en vanuit een nieuw ingangspunt dit ingewikkelde onderwerp onderzoek.
En een ode aan wat ik al heb gevonden. Het is een ode aan het verhaal. Het verhaal dat wij schrijven, ervaren, spelen, filmen en vertellen. Een ode aan dat ik schrijf en aan de reden waarom ik er ooit mee ben begonnen.

Wat is wiskunde

Wat is wiskunde?

 

Wiskunde is een moeilijk en breed vak. Zelfs hoogopgeleide wiskundigen snappen er weinig van. Wiskundigen die wiskunde probeerde te begrijpen, zijn gek geworden of hebben het ternauwernood opgegeven. Wiskunde is gevaarlijk. Het bevat begrippen die wij ons niet kunnen voorstellen, zoals bijvoorbeeld oneindigheid. Belangrijk is dus dat we er verantwoordelijk mee omgaan. Wie weet is het helemaal niet slecht dat de meeste zijn afgehaakt na de middelbare school. Waarvoor zou je het verder nodig hebben? 

 

Wat is wiskunde?

 

Wiskunde is voor velen niet te begrijpen. Velen hebben een angst voor wiskunde, of nog erger een desinteresse. Bang dat het al het gevoel en emotie wegslurpt en het uitpoept in ingewikkelde rijen van getallen, formules en grafieken. Wiskunde, zeker genoemd in de kunst, kan een ongevoelige, koude sfeer creëren. Kunst, waar het gevoel heerst, de binnenwereld van de mens wordt tentoongesteld, heeft geen plek voor algebraïsche, meetkundige, logische nonsense. Dat is voor stoffige laboratoria, corrupte economie en de rekenmachine van je mobiel.

 

Wat is wiskunde?

 

Wiskunde is niet gehoord, al denkt het zelf vrij duidelijk te zijn. Het is overal, maar er wordt makkelijk overheen gekeken. Het blijft daarom gevangen in zijn eigen wereld. Een wereld vol fantasie, grote verhalen, onnodige complexe ideeën, allemaal uitgesproken in een eigen taal.

 

Wat is wiskunde?

 

Wiskunde is, volgens encyclo.nl, de wetenschap van patronen en structuren. Misschien denk je dan aan goniometrische vormen, grafieken en het ruit-figuur in het rekenschrift, maar er zijn nog zoveel andere patronen en figuren: bedacht door mensen en gevonden in de natuur. De hele wereld bestaat uit structuren en patronen. Je hebt materiële structuren en patronen, zoals in kleren, in gebouwen, in de infrastructuur, in de stad, in mijn nieuwe kast, in het schrijven. Maar je hebt ook abstracte structuren en patronen, zoals taal, symboliek en gedachtes.

 

Wat is wiskunde?

 

Elke keer als ik iets maakte of een nieuw verhaal verzon om te schrijven, werd ik mij bewust van de structuren die ik toepaste. In mijn proces, zeker als ik lekker bezig was, ontstond een specifiek gevoel. Misschien is gevoel niet het juiste woord. Het is eerder een instinct.

 

Ik ben erachter gekomen dat de manier hoe ik mijn werk aanpak een wiskundige manier is. Dit wiskundige instinct dat wordt getriggerd als ik maak, drijft mij opzoek te gaan naar structuren en patronen in mijn verhaal. 

Voor mijn ogen zie ik wiskundige formules verschijnen, waarmee ik mijn verhaal uitreken. De formules bestaan soms uit andere kunstvormen en middelen die, wie weet, zelf ook specifieke formules hebben. Het zijn geen cijfers die ik in een rekenmachine kan uittypen. De uitkomst moet ik zelf ondergaan.

Hélena van Houweninge

Hélena vertelt verhalen door te experimenteren met verschillende kunstvormen. Dat doet ze bijvoorbeeld met comics, animatie, RPG (Role Playing Games) en natuurlijk theater en film. Haar verhalen zijn speels, bevragend, uitdagend, soms een beetje grof en het liefst met veel humor. Ze breekt graag de realiteit af, maar weet ook dat ze daar voorzichtig mee moet zijn. Ze wil niet het publiek, de lezer of de speler een existentiële crisis bezorgen, maar de mogelijkheden laten zien hoe je met de realiteit kan spelen.