Onderzoek: Bewoners van mijn innerlijke wereld

Als maker en als mens vlucht ik vaak uit de realiteit. Ik sluit mij af van de pijn van deze wereld en creëer in mijn hoofd mijn eigen wereld. Daar voel ik mij veilig. Maar dat kan ook gevaarlijk zijn: wie vlucht keert misschien nooit meer terug. Daarmee laat je een heleboel achter je, ook mensen waar je om geeft.

In een poging om de connectie met de echte wereld niet te verliezen, trok ik naar mijn vijf gezinsleden toe, mijn vader, moeder en drie jongere broertjes. Maar in plaats van zelf terug te keren naar de echte wereld, verplaatste ik ze naar de mijne. Aan de hand van een op een interviews onderzochten we hoe mijn wereld eruitziet, hoe zij daar onderdeel van zijn en hoe hun eigen werelden eruitzien. Die gesprekken heb ik vertaald in de vorm van gepersonaliseerde kostuums, die zijn vastgelegd in een serie van vijf portretten. Dit alles met als doel dichter bij mijn familieleden te komen in het echt, door middel van de fantasie.

De foto’s hierboven tonen het eindresultaat, en via de link hieronder kun je een deel van de interviews beluisteren.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Valentijn Albers – Foto 1

Credits: Annelies Verhelst

Valentijn Albers – Foto 2

Credits: Annelies Verhelst

Ontwerp: Ahknaten

Akhnaten is een opera in drie bedrijven gebaseerd op het leven en de religieuze overtuigingen van de Egyptische farao Akhnaten, geschreven door de Amerikaanse componist Philip Glass in 1983. 

In de opera zien we de opkomst en ondergang van de farao, van het begin tot het einde van zijn heerschappij. Overtuigd van zijn levensvisie en nieuwe geloof creëert Akhnaten zijn eigen wereld. Hij verliest echter de realiteit uit het oog en raakt blind voor de politieke spanningen die zijn hervormingen hebben veroorzaakt. Wanneer hij inziet wat er zich afspeelt is het al te laat en betekent dit zijn einde.

In mijn ontwerp heb ik dit vertaald door middel van schaduwspel. Het fungeert als visualisatie van het ‘ontastbare’ of ‘onechte’. De schaduwen vormen geen fysieke bedreiging en Ahknaten kijkt er niet naar om. Het achterdoek is als een sluier tussen de realiteit en de fantasie. Een sluier die uiteindelijk zal vallen voor Ahknaten…

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress
Credits: Annelies Verhelst

Op de expositie Take Space 2021 heb ik een live schaduwspel performance gedaan. Analoge en digitale projectie vertelde samen met de muziek het verhaal van de opera. Daarnaast gaf de performance inzicht in de werking van mijn ontwerp. Miniatuur versies van de kostuumontwerpen waren ook te bewonderen.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Valentijn Albers

Valentijn Albers is een jonge kunstenaar op zoek naar zichzelf en de verhouding die hij aangaat met de wereld. Valentijn probeert de wereld op een geheel eigen manier te begrijpen, wat resulteert in de creatie van een droomwereld. Zijn werk heeft romantische en escapistische kwaliteiten die aanzetten tot dromen. Hij hoopt de dromen in een ander aan te wakkeren, maar bovenal zijn eigen dromen tastbaar te maken.

Valentijn werkt met verschillende media zoals kostuums, tekeningen en digitale collages. Hij zet ook zijn eigen lichaam in als middel en als canvas.