Theatre Design

Dit zijn ze: de afstudeerlichting van Theatre Design 2024, de theatervormgevers van HKU Theater in Utrecht.

Poes Land
Middenin het atelier van de vierdejaars Theatervormgeving zit poes Land ongegeneerd zichzelf te likken. De deur staat standaard op een kier, zodat Land in en uit kan lopen, over de tafels, springend langs ontwerpen. Ooit was er ook kat Rover maar die verdween al snel.

De vierdejaars zijn met hun atelier vaak verhuisd. Een tijd geleden was hier nog de grootste lekkage die ze ooit gezien hadden. Nu voelt het als een woonkamer, waar thee wordt gezet en poes Land om aandacht miauwt. Als ze straks de HKU verlaten, nemen ze haar het liefste mee naar een nieuw atelier waar ze met zijn allen doorgaan als collectief.

Rioolkathedraal
De groep is na vele gezamenlijke en individuele projecten helemaal op elkaar ingespeeld. Ze komen aan elkaars werktafel staan voor inspiratie, verhelderend advies en om hun hart te luchten.

Het idee voor een collectief ontstond in een riool. Begin dit jaar maakten ze een gezamenlijke voorstelling. Tijdens het zoeken naar een thema, kwamen woorden op als stad, Nederland, viezigheid en beweging. Wat als je lelijke dingen esthetisch maakt? Het riool bleek de perfecte arena voor een abstracte montage-voorstelling vanuit beeld. Ze maakten gebruik van het balkon van de decorzolder, het grid, het luik naar de kelder en een bak van zeventig vierkante meter vol modder. Zo ontstond een voorstelling die de mogelijkheden van een theaterzaal compleet oprekt. Tijdens het maakproces was er vertrouwen in elkaar, ze voelen -en vullen elkaar perfect aan.

Ontwerpen die tot leven komen
De afgelopen vier jaar zijn de studenten theatervormgeving veel op pad geweest. Van Norg in Drenthe tot Praag. Ze bezochten met de hele opleiding de beeldende kunsttentoonstelling Documenta in Kassel. Er werd stagegelopen in Antwerpen, waren uitwisselingen met kunstacademies in Duitsland en werd ook een minor Creative Research voor Social Change gedaan binnen de HKU. 

Ze werkten samen met regisseurs, studenten van de opleiding Theaterdocent en met studenten van Writing for Performance en Acting tijdens het samenwerkingsproject Klinkers. Werk werd al getoond op het What You See Festival en een klasgenoot is binnenkort te zien bij Theater KikkerKontainer. Tijdens deze projecten kwamen hun ontwerpen tot leven, werden de eerste stappen in het werkveld gezet met de HKU als vangnet. 

Snackies voor de sfeer
Het is een gezellige groep die bijna elke week iets viert met ‘snackies voor de sfeer’. Laatst vierden ze de première van het theaterstuk van de vierdejaars acteurs waar klasgenoot, Merel Pielkenrood de vormgeving voor deed. En er komen nog meer premières aan!

Voor hun afstuderen werken de theatervormgevers aan een onderzoek en creatief ontwerp. Ontwerpen worden geïnspireerd door thema’s uit het boek De vriendschap van Connie Palmen, het prentenboek Max en de Maximonsters en teksten van Bertolt Brecht. Er ontstaat zowel een fotoserie geënsceneerd met licht, als een sensorische voorstelling die theater toegankelijker maakt voor mensen met een zintuigelijke beperking. De één werkt met dansers, mimespelers, projecties of biologisch materiaal, een ander onderzoekt de medicatiecultuur in Noord-Amerika. Ze vragen zich af: hoe kan ik een stoel ineens koud laten worden en wat voor materiaal ontstaat er uit eierschalen?

Voorstellingen vanuit scenografie
Deze veelzijdigheid willen ze meenemen in hun collectief. Het liefst maken ze voorstellingen vanuit scenografie, vol met performance en muziek.

Dit is Lichting 2024
Flox Aalberts, Lucas Dragt, Fay van Erp, Leandra Hak, Saskia Jones-Walters, Rebeka Németh, Merel Pielkenrood, Floren Bloch, Pascalle van Gurp, Tina van der Helm           

 

Interview: Lena Plantinga
Fotografie: Lin Woldendorp

 

Flox Aalberts
Floren Bloch
Lucas Dragt
Fay van Erp
Pascalle van Gurp
Leandra Hak
Tina van der Helm
Saskia Jones-Walters
Rebeka Németh
Merel Pielkenrood