Theatre Design 2023

Dit zijn ze: de afstudeerlichting van Theatre Design 2023, de theatervormgevers van HKU Theater in Utrecht.

Sunny side up
‘Een kippenhok.’ Een duidelijk antwoord op de vraag hoe de afstudeerklas van TVG (Theater Vormgeving) zich zou omschrijven. Een groep met dames in een hok, zo omschrijven ze zichzelf. Ze hebben zelfs allemaal dezelfde tattoo laten zetten, een ei, sunny side up, met hele dooier. Het ei staat symbool voor hun ideeën. Ze hebben vaak het gevoel gehad dat ze ‘plofvormgevers’ waren die aan de lopende band met nieuwe ideeën moesten komen. Ze kregen vaak de gelegenheid niet om op hun eieren te broeden. Het ei is een roep om meer vrijheid om hun eigen ideeën door te ontwikkelen, uit te broeden.

Verschillen
Het gedeelde ei is direct ook hun grootste overeenkomst. Want hoewel het een hechte groep is liggen hun projecten en werken ver uit elkaar. De TVG’ers studeren af met een ontwerp, een onderzoek, en een expositie. De onderwerpen van hun onderzoeken en ontwerpen liggen ver uit elkaar; waar de één jeugdtheater voor kinderen van anderhalf maakt, onderzoekt de ander hoe dementie verbeeld kan worden door middel van video-werk. Er wordt gezocht naar manieren om verwondering te verbeelden, hoe beeldende kunst en theater samenwerken, hoe je je eigen leven kan romantiseren. En er worden decors gemaakt voor een horrorfilm voor kinderen.

Misschien is dat ook wel hun kracht, zeggen ze zelf. Ze voelen geen concurrentie, of competitie. Iedereen is met zulke verschillende dingen bezig, dat ze nooit in elkaars vaarwater zitten. Dat maakt de samenwerking ook zo goed.

Zoom-lessen
Dat ze een ontwikkeling met elkaar hebben kunnen meemaken is bijzonder, aangezien een groot deel van hun eerste en tweede jaar thuis, via Zoom plaatsvond. Ze herinneren het zich nog goed, de momenten dat ze de Zoom niet konden uitzetten door de lijm op hun vingers, de lampen die ze van huisgenoten moesten stelen om achter een scherm een decor te kunnen maken. Het was vaak heftig en eenzaam. Maar ze sleepten elkaar er doorheen, en bleven elkaar spreken.

En dat zullen ze blijven doen, ook als ze binnenkort klaar zijn met studeren. Ze komen uit alle delen van het land, dus makkelijk zal het niet zijn. Maar na alles wat ze samen hebben meegemaakt, zal dit kippenhok elkaar niet snel uit het oog verliezen.

Dit zijn ze
Ilse van Broekhoven, Pascalle van Gurp, Tina van der Helm, Vita de Pater, Jasmijn Piek, Sofie Smits

Dit is de afstudeerlichting van HKU Theatre Design 2023.

 

Fotografie: Loes Anne Houwer

 

Ilse van Broekhoven
Jasmijn Piek
Pascalle van Gurp
Sofie Smits
Tina van der Helm
Vita de Pater