GLADJOOL 2.0

Gladjool is the name of the little house at the heart of the shared vegetable garden of Abstede, where I built my graduation project. My research is about the role of the space into reinforcing the community, and the vegetable gardens’ association of Abstede has been the case-study of my research. I got interested in the place 6 months ago, and it fed my project. From Gladjool, the yellow communal house of the garden, to the new space for performativity that I built under the apple tree.

For my thesis, I interviewed members of the association about the community aspects of the garden. In this work, I am sharing the context and the details that make this place the perfect example of an urban green space that stands tall.

“For you to see how important it is, I take you on a walk through my eyes from the outskirts of the city centre of Utrecht, entering the shared ground. Then, you get to engage with the community of spectators that we are creating under the apple tree, by leaving a trace there, fruit of the joy you shared with another visitor.”

This project was about crossing the rails of two parallel occurrences. The reality of my engagement there with the space and the members, and the performativity of a work in the same place and time. This challenging final work goes hand in hand with my final research document better together.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress
Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress
Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Credits: Annelies Verhelst

Emma Bourguignon

Spatial, sensitive and engaged, that is where the work of Emma Bourguignon is at.

As a true scenographer, her interests are wide and guided by my many curiosities. Her aim is to link space to thematics such as collectivity, womanhood, the environment or the accessibility to Art. Sometimes interlinking each other in her design process or in the work itself, she likes to use a specific site as a starting point to dig out inspiring stories.

With a background in engineering and architecture, she knows how to structure chaos into productive work. These stories that she finds through research or conversations are always a starting point to translate her interests into creating a space.

Incredibly stimulated by working in groups, that is where her ideas come to life the most. The dialogues help her structure her thoughts and get more practical and precise. It is the first step of a path of making links between the engagement behind her work, the people she wants to work with and of course, the space.

She makes work on actual issues, in an optimistic and meaningful way.