De Lichtwerkers – En ze leefden nog lang en stierven gelukkig

Een hoorspel dat beeldend tot leven komt

De Lichtwerkers zitten voor eeuwig gevangen in het zwarte gat. Zij kunnen niet kiezen om dood te gaan, maar willen niets liever. De een soms net iets meer dan de ander. De enige manier om te verdwijnen is als ze een vervanger vinden.’

Tekst en Regie Milène Hoff
Tekst en Spel

Joan van Houtum, Frenk Breuer

Muziek

Bruno Rats, Max Breuer, Youri Traa

Tekstbewerking Aron Goossens
Audiobewerking Max Breuer
Begeleiding Natasja D’armagnac
Met dank aan

Leo van Geffen, Gerrit Stubbe

Op het moment zijn ze bezig om De Lichtwerkers – En ze leefden nog lang en stierven gelukkig in reprise te laten gaan voor jong & oud.

Doodgewoon

In mijn eindonderzoek binnen de HKU zoek ik naar verbinding tussen theater & de dood. Hierin onderzoek ik of theater een rol kan spelen in afscheidsrituelen binnen de uitvaartbranche in Nederland. De veranderde aard van uitvaarten speelt hierin een grote rol. Veel overledenen en dierbaren willen tegenwoordig steeds vaker een afscheidsritueel persoonlijker maken in deze steeds duurzamere en technologische wereld. Dat maakt mij nieuwsgierig naar hoe we ons verhouden tot de dood. Spreken we nog van een taboe of worden we ons collectief steeds meer bewust dat we de dood meer zouden moeten integreren in ons leven?

 

Michel de Montaigne, een Franse filosoof stelt in zijn essay Op dood of leven “dat je om goed te leven, goed met de dood moet weten om te gaan: dood en leven ervaren als een onlosmakelijk geheel”. Er vanuit gaande dat dit waar is, dan veronderstel ik dat theater hier een handje bij zou kunnen helpen.

 

Theater maken en bekijken verruimd je blik en traint je reflectie en inlevingsvermogen. Het leert je keer op keer jezelf te verhouden tot het leven en de dood. Wanneer de angst voor de dood hierdoor afneemt ontstaat er ruimte om te kijken naar het afscheid. Waardoor een afscheidsritueel zijn functie weer opnieuw kan vervullen en het onze kwaliteit van leven kan verhogen.

 

In het onderzoek spreek ik met een uitvaartbegeleider en actrice, een ritueelbegeleider en theatermaker en een beeldend kunstenaar en uitvaartondernemer over de verbinding tussen deze twee vakgebieden.

 

Profielstage

Het afgelopen jaar en aankomend jaar geef ik les op de jeugdtheaterschool Aan de Slinger in Houten. Hierin onderzoek ik met de cursisten hoe we theater maken en spelen kunnen trainen iedere week vanuit een ander onderwerp. In mijn theaterlessen vind je ook humor en absurditeiten terug.

Op het moment ben ik bezig met het ontwerpen van een lessenreeks voor cursisten die nog nooit eerder theaterlessen hebben gevolgd vanuit het boek De meest bizarre dingen op aarde. (zie bijlage voor een foto van het boek)

 

 

Milène Hoff

Milène heeft op dit moment interesse in het maken van voorstellingen rondom de thema’s acceptatie en de dood. Theater is voor haar een levende kunstvorm waarbinnen we onderzoeken en vormgeven. Ze is een beeldend theatermaker en in de afgelopen twee jaar onderzocht ze de vorm: ervaringstheater. Ze heeft een fascinatie om vormen te vinden waarbij het publiek onderdeel wordt van het beeld en de voorstelling zonder dat het interactief wordt. In de toekomst geeft ze les op de jeugdtheaterschool Aan de Slinger in Houten. Gaat ze samenwerken met theatergezelschappen en gaat ze een studie volgen rondom stervensbegeleiding. ‘’Het lijkt mij prachtig om vanuit deze twee vakgebieden mijn leven vorm te geven.’’