Acting

Dit zijn ze: de nieuwe acteurs, de afstudeerlichting van de Acteursopleiding Utrecht.

Een filosofisch denkproces
Aan het einde van het afstudeerjaar staan voor de vierdejaarsstudenten Acting twee afstudeervoorstellingen en een portfolio op het programma. De vorm van hun portfolio is heel vrij, als het maar gaat over je ontwikkeling als acteur en maker. Er wordt onder andere een hoorspel gemaakt, sollicitatiebrieven geschreven, gedichten, een essay, en een boek waarin leugentjes gedurende de opleiding eerlijk worden toegegeven.

Aan het begin van het afstudeerjaar moesten ze een manifest schrijven, een klein persoonlijk onderzoek over een onderwerp binnen de theater- en/of kunstwereld. Daarmee werd een filosofisch denkproces op gang gezet, waar ze nu op voortborduren. Er worden verbindingen gelegd tussen thema’s uit hun leven en waarom ze theater maken. Tijdens hun Eigen werk ontdekten ze hun eigen theatertaal, bijvoorbeeld grotesk absurdistisch theater of werken vanuit verzamelingen. 

Vrijheid in het maken
Een individuele maakopdracht met veel vrijheid is deze acteurs niet onbekend. ‘Alles is mogelijk,’ kregen ze vaak te horen, ‘de verantwoordelijkheid ligt bij jezelf.’ De eerste maakopdracht was voor sommigen een verademing, voor anderen overweldigend (‘en dat was waarschijnlijk precies de bedoeling’ verzuchtten ze). Werk uit het eerste jaar voelt achteraf als complete bagger, veel te zwaar en eigenlijk helemaal niet leuk om te spelen. Maar ook dat ene Slakkie de Slak-stuk was waardevol want door al het uitproberen, ontdekten ze wat ze werkelijk vet vinden. Binnen thema’s die in het eerste jaar nog veel te zwaar voelden, is nu een lichtheid gevonden.

Inmiddels heeft iedereen buiten de muren van de school gespeeld bij stages waar vaak wel kaders werden gesteld. In de afstudeervoorstellingen valt op hoe iedere klasgenoot gegroeid is. Ze zijn geconcentreerder, staan meer in hun kracht. Dat komt wellicht ook door het groepsgesprek voor de repetitiestart, waarin ze echt even de ruimte namen om stil te staan bij hoe ze willen samenwerken.

Zulke gesprekken hadden ze misschien wat vaker moeten voeren. Of misschien hadden ze vooral wat vaker stil moeten zijn, want hoe in deze klas stilte klinkt was hen voor dit gesprek nog vrij onbekend.

Passievol!
Het is een klas vol sterke persoonlijkheden. Een clubje ongeregeld. Ze kunnen elkaars beste vrienden zijn maar ook elkaars aartsvijand. Of, nou ja, aartsvijanden is misschien wat heftig (‘poëtische vrijheid!’). Heftig zelf is ook niet helemaal het juiste woord voor deze groep, noem ze eerder passievol! Ze zijn als broers en zussen – dat klinkt beter. Soms halen ze het bloed onder elkaars nagels vandaan maar ze houden van elkaar, ook van de dingen waar ze zich aan kunnen ergeren.

Als je vier jaar lang zo intensief met elkaar werkt en optrekt, leer je elkaar door en door kennen. Als het even niet lekker gaat met iemand merken de anderen dat meteen, alleen al aan diens ademhaling. Ze zullen dit vast nog vaker tegenkomen in het werkveld. Continu de ander lezen is nu eenmaal onderdeel van hun vak.

Bombastische ambities
De studenten Acting zijn opgegroeid, ze gaan ‘de veilige baarmoeder van HKU Theater’ missen maar voelen zich klaar voor het werkveld. Het is een groep vol ‘bombastische ambities’. Dromen reiken van Bollywood tot theater in Rwanda en een vijf-jaren plan voor een Oscar. 

Quentin Tarantino, Lukas Dhont, Ricky Gervais of Idris Elba – geef deze acteurs een belletje als je bijvoorbeeld iets wil maken over Yasuke, de eerste zwarte samoerai, of over de ongekroonde judoka-koning Willem Ruska. Ideeën genoeg. Tot over vijf jaar op de Oscars!

Dit is Lichting 2024
Yasmina Abdelmoumen, Ousmane Bangura, Sjoerd Eltink, Jessie Holtkamp, Aron Schaap, Laura Simons, Lizzy Staal, Tobe Vandekerckhove, Max Weisscher

Ook studeert dit jaar af
Nora van Dartel

 

Interview: Lena Plantinga
Fotografie: Lin Woldendorp / Bart Grietens (portret Nora van Dartel)

Yasmina Abdelmoumen
Ousmane Bangura
Sjoerd Eltink
Jessie Holtkamp
Aron Schaap
Laura Simons
Lizzy Staal
Tobe Vandekerckhove
Max Weisscher
Nora van Dartel