Acting 2022

Dit zijn ze: de nieuwe acteurs, de afstudeerlichting van de toneelschool van HKU Theater in Utrecht.

Een massa van enkelingen
Hier zie je een groep – en je ziet hem niet. Telkens kwam dit terug tijdens hun opleiding aan de HKU acteursropleiding: hoe je een groep bent, hoe je jezelf als deel van het geheel laat zien, of je meegaat met de stroom of moet staan voor wie je bent. In de jaren waarin ze leerden acteren, waren ze ‘De Idioten’ (vrij naar Lars von Trier), ze waren een ‘Massa’ (regie: Vincent van der Valk), ze waren ‘Enkele mensen’ (regie: Margijn Bosch) en ‘Iedereen Een’ (Tweetakt, regie: Jef van Gestel & Harm van Geel). Telkens weer ging het hierover: hoe ben je een groep?

Toeval? Misschien. Of is dit hét thema van de lichting van 2022?

Voorbij hun grenzen
In tijden van corona, waarin het theater voor elke centimeter moest vechten, vonden zij hun urgentie. Ze werkten als beesten, zochten en vonden hun eigen grenzen. Een voorstelling voor een volle zaal niet mogelijk? Dan diezelfde voorstelling twee of drie keer voor een fractie daarvan. Waren presentaties helemaal niet mogelijk vanwege een avondklok? Dan sloten ze zichzelf op, met medestudenten van Writing for Performance en Theatre Design, om 32 uur lang theater te livestreamen. Als er maar gespeeld kon worden. Als er maar gemaakt kon worden.

Een nieuwe weg
De acteurs die in 2022 afstuderen aan de toneelschool in Utrecht staan voor een nieuw verhaal. Een nieuw theater. Hun voelsprieten staan op alle mogelijke manieren waar het aankomt op veilige en inclusieve manieren van theater maken. Openheid, integriteit en persoonlijke grenzen staan voor hen voorop – ze hebben geleerd hiervoor te vechten, en zullen dat blijven doen. Die overtuiging is voor hen verbonden aan het durven risico te nemen; de afstuderende lichting van de acteursopleiding van 2022 zoekt de ruimtes tussen de traditionele vormen van theater. Hun afstudeervoorstelling Schaam is niet voor niets geen repertoirestuk, maar voor hen allemaal een heel persoonlijk verhaal.

Een groep hondjes
Zo zien ze zichzelf, vertelden ze lachend: als een nestje puppy’s die nu volwassen zijn en de wereld in gaan. Waar gaan die acht hondjes dan naartoe? In zo veel verschillende windrichtingen! Ze waren misschien een nest, maar werden evengoed acht zelfstandige denkers en makers.  Ja, zeker ook makers, want als iets typerend is voor de toneelschool in Utrecht, dan is het wel dat studenten worden opgeleid tot meer dan uitvoerende acteurs – ze worden autonome denkers en makers. Ze worden kunstenaars.

Dit zijn ze
Ze hebben vier jaar lang mogen uitzoeken waar hun passies lagen, wat ze het liefst maakten, hoe hun unieke stemmen moesten klinken. Ze deden zelf onderzoek, leerden zelf nadenken en reflecteren. Altijd zochten ze naar de meerdere lagen waaruit zij – en de ander – bestonden.

Nu zijn ze klaar. En nu beginnen ze pas.

Dit zijn ze: de acteurs en verhalenmakers van de toneelschool in Utrecht, de acteursopleiding van de HKU. 

Dit zijn Annemarije Zoer, Barbara Brink, Emile Rogissart, Jiska Mensink, Julie Boellaard, Luca Bötzel, Nora Korfker en Sweder de Sitter.

Dit is de afstudeerlichting Acting van HKU Theater 2022.

Annemarije Zoer
Barbara Brink
Emile Rogissart
Jiska Mensink
Julie Boellaard
Luca Bötzel
Nora Korfker
Sweder de Sitter